Collectums pensionsindex

Collectums Pensionsindex 2012

Ingenjörer är de stora pensionsvinnarna bland tjänstemän i det privata näringslivet. En ingenjör tjänar in nästan 6 miljoner i tjänstepension under sitt yrkesliv. Förlorare är de som inte har någon tjänstepension alls. Det visar Collectums Pensionsindex. – Valet av yrke och arbetsgivare avgör inkomsten även på lång sikt. För den som har en god löneutveckling kommer tjänstepensionen att stå för en stor del av vad man har att leva på som pensionär, säger Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum.

En person som i dag börjar jobba som ingenjör kan räkna med att spara ihop drygt 5,8 miljoner i tjänstepension utöver den allmänna pensionen under sitt yrkesliv. Högskoleutbildade ekonomer beräknas få totalt 4,3 miljoner, personalvetare 3,9 miljoner och ekonomiassistenter 3,1 miljoner i tjänstepension. Minst totalt tjänstepensionskapital får personer som arbetar med kundservice, 2,8 miljoner. Det visar Collectums Pensionsindex 2012.

Collectums rapport visar hur ingångslön i olika yrken med samma löneutveckling påverkar den framtida pensionen. Beräkningarna är baserade på ingångslöner för några vanliga yrkesgrupper inom de avtalsområden som omfattas av tjänstepensionen ITP och antaganden om procentuella årliga löneökningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *