AMF tipsar om åtgärder innan nyår

Påverka pensionen före årsskiftet 27 dec, 2011 09:00 CET

Det finns fortfarande chans att påverka årets pensionssparande. Sista dagen för att utnyttja avdragsrätten för sitt privata pensionssparande är 30 december och därför måste inbetalningen göras senast i dag eftersom överföringen kan ta några dagar. Dessutom är det hög tid att göra omval för den som vill att årets intjänade tjänstepensionspremier ska förvaltas av ett annat bolag än det nuvarande.

Mot slutet av året är det många som tänker igenom sin privatekonomi och vad som måste göras före årsskiftet. Pensionen är en del som kan vara värd att se över. Det finns framförallt två möjligheter som man kan passa på att utnyttja för att påverka årets pensionssparande.

För det första är det hög tid för den som funderat på att byta pensionsförvaltare för sin tjänstepension att agera nu om man vill göra ett omval. För att årets intjänade tjänstepensionspremier ska hamna i det nya bolaget måste man göra omvalet före årsskiftet. Omvalsblanketter finns tillgängliga på valcentralernas hemsidor.

-  För alla anställda inom kommun- och landsting väntar nya bättre villkor efter årsskiftet, tack vare att parterna har förhandlat fram lägre avgifter hos ett urval av pensionsbolag. Mer information om vilka bolag som är valbara finns på www.pensionsvalet.se, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom AMF.

För det andra finnas det chans att göra en extra insättning till det privata pensionssparandet med skatteavdrag. För vanliga löntagare är 12 000 kronor avdragsgillt. Egenföretagare med aktiv näringsverksamhet, eller de som helt saknar pensionsrätt i anställningen, får dra av 12 000 kronor plus högst 35 procent av sin inkomst (avdrag max 10 basbelopp). Sammanlagt blir det högst 440 000 kronor.

Har man ännu inte utnyttjat den avdragsgilla summan för sitt privat pensionssparande måste insättningen göras senast 27 december för att säkerställa att pengarna kommer in till pensionsbolaget före 30 december och därmed kommer med på kontrolluppgifterna till Skatteverket.

De extra pengarna man vill spara sätts in på det privata pensionssparkontot hos det bolag där pengarna finns förvaltade. Själva avdraget görs, för löntagare, automatiskt och syns på kontrolluppgiften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *