Sparare byter inte fonder i PPM!

Hälften av de som valt fonder i PPM-systemet har aldrig ändrat sina placeringar

Friheten att placera sina pensionspengar har en baksida, flertalet av de som sparar i PPM-systemet verkar ha drabbats av erbjudandet, de har ingen önskan att bestämma sina placeringar och vill inte ägna sig åt att byta fonder för att öka sin avkastning. Att så är fallet visar de sk allokeringstjänsterna, dvs en tjänst där spararen för en avgift uppdrar åt en kapitalförvaltare välja fonder inom fondurvalet för spararens räkning – merkostnaderna tar bort en stor del av utbytet och utgör i sig en illustration till varför inte alla bör spara i fondförsäkring, som ju är något dyrare men i gengäld medger fler placeringsoptioner än försäkring med garanti. För det stora flertalet gäller att man helt enkelt inte kan tillräckligt mycket för att åstadkomma meravkastsning.

Det visar sig nu att 48 procent av alla som valde inom PPM-systemet år 2000 har aldrig gjort ett nytt val av sina premiepensionsfonder, framgår av en rapport från Pensionsmyndigheten som lämnas till regeringen i dag.

Risken är att de som inte väljer får en sämre premiepension än vad de skulle kunna få, eller betalar för hög avgift, säger stf generaldirektör Annika Sundén, som uppmuntrar pensionsspararna att gå in på www.pensionsmyndigheten.se och kolla sina fonder.

Har du valt första gången, och sedan aldrig bytt, gå in på Pensionsmyndighetens webbplats och kolla din premiepension. Då kan du se hur stor värdeutvecklingen varit sedan start.  Du ser också hur stor avgift du betalar. Genomsnittsavgiften ligger på 0,32 procent. Har du haft ingen eller låg värdeutveckling, eller hög avgift så kan du byta dina fonder.

– Vill du inte välja premiepensionsfonder, så behövs du inte. Då kan du välja det statliga alternativet Såfa en gång, och sedan aldrig mer. Såfa har låg avgift och minskar risken ju närmare pensionen du kommer. Tänk på att 1 procents högre avgift under 30 års sparande kan minska premiepensionen med 28 procent, säger Annika Sundén.

– Premiepensionen är dock en mindre del av din pension – det viktigaste för att du ska få en bra pension är att du arbetat länge och betalat skatt, samt har en tjänstepension. Men premiepensionen kan vara ett bra tillskott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *