En kvarts miljon löntagare saknar kollektivavtalad tjänstepension

Var sjätte pensionär saknar kolllektiv tjänstepension

En stor del av dagens pensionärer – 250 000 – saknar helt kollektivavtalad tjänstepension. Detta behöver inte innebära att de saknar tjänstepension, flera företag tillhandahåller sådan till sina anställda utan att ha kollektivavtalat saken. De som helt saknar tjänstepension får klara sig på den allmänna pensionen, som inte sällan bara utgör hälften av inkomsten, enligt Collectum, administrations- och förmedlarbolaget för privattjänstemännens pensioner.

Av Sveriges 1 670 000 pensionärer över 65 år saknar 260 000 personer, 16 procent, kollektivavtalad tjänstepension. Det visar ny statistik från SCB som avser 2009. Det framgår dock ej om de berörda omfattas av tjänstepension som inte är kollektivavtalad. Enligt Collectum betyder det att 260 000 personer får leva på den allmänna pensionen som i genomsnitt ger 53 procent av den tidigare inkomsten.

Dan Wallberg på Collectum uppmanar unga att ta anställning hos arbetsgivare som betalar tjänstepension, så att de inte blir hänvisade till att leva på bara hälften av sin tidigare inkomst när de blir pensionärer. Här kan tilläggas att den statliga pensionen nog bara i gynnsamma fall ger en kompensationsnivå om 50 % för de som går i pension om 30 år. Därför är tjänstepensionen en angelägenhet som kommer att öka i betydelse i takt med att staterna söker överföra en ökad del av pensionsansvaret på arbetsmarknaden, särskilt gäller detta för anställda som har löneutveckling över genomsnittet.

En privatanställd tjänsteman som är 45 år idag och har en lön på 35 000 kronor i månaden kommer enligt Collectums beräkningar att få cirka 6 500 kronor i tjänstepension, denna kommer utöver förmåner från den allmänna pensionen och utgör skillnaden mellan att leva de senare åren av livet under ekonomiskt tvingande omständigheter och optionen att kunna välja det lilla extra.

Enligt Collectum uppgick den genomsnittliga allmänna pensionen till 11 423 kronor per månad under 2010. Den genomsnittliga inkomsten i Sverige var 21 708 kronor året innan. Den allmänna pensionen som andel av inkomsten uppgick därmed till 53 %. Uppgifterna baserar sig på statistik från Pensionsmyndigheten och SCB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *