Andelen statlig pension lägre i höginkomstkommuner!

Lägst allmän pension i Danderyd

Pensionärerna i Danderyd får i genomsnitt en allmän pension som motsvarar bara 29 procent av inkomsten, vilket kan jämföras med 53 procent i hela riket. Det visar nya beräkningar från tjänstepensionsföretaget Collectum.

Danderyds pensionärer har den lägsta allmänna pensionen i förhållande till genomsnittsinkomsten. 2008 var den genomsnittliga inkomsten i Danderyd 42 017 kronor. Den genomsnittliga allmänna pensionen i kommunen var 12 295 kronor per månad under 2010, motsvarande bara 29 procent av genomsnittsinkomsten. Beräkningarna baserar sig på statistik från Pensionsmyndigheten och SCB.

– Våra nya beräkningar visar tydligt hur viktig tjänstepensionen är för den framtida pensionen. Om man lägger ihop tjänstepensionen med den allmänna pensionen får man en god bild av vad man har att leva på som pensionär, säger Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum.

En privatanställd tjänsteman som är 45 år i dag och har en lön på 35 000 kronor i månaden kommer enligt Collectums beräkningar att få cirka 6 500 kronor i tjänstepension, att lägga till den allmänna pensionen.

– Var fjärde svensk tänker gå i pension före 65 års ålder. Då är det särskilt viktigt att se över sina pensionsval, inte minst när det gäller tjänstepensionen. Varför inte ge sig själv i nyårslöfte att se över pensionen, säger Jenny Jeppsson.

2008 var den genomsnittliga inkomsten i Sverige 21 725 kronor. Den genomsnittliga allmänna pensionen var 11 423 kronor per månad under 2010, motsvarande 53 procent av genomsnittsinkomsten.

Kommunerna med lägsta allmänna pensionen i förhållande till genomsnittsinkomst:

Danderyd       29 procent Lidingö          35 procent Täby             38 procent Lomma          40 procent Sollentuna      42 procent Nacka            42 procent  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *