Vi blir äldre än vi tror

Nya beräkningar från Pensionsmyndigheten visar att de som är födda 1970 kommer att bli i genomsnitt 86 år och 2 månader gamla. Detta betyder att om de ska kunna ha samma pensionsnivå som dagens pensionärer skulle de behöva arbeta tills de är 67 år och 7 månader. Medellivslängden i västvärlden fortsätter att öka. Av de barn som föds idag i vår del av världen spås mer än hälften bli minst 100 år gamla.

Vi lever alltså allt längre. Däremot blir arbetslivet kortare. Vi börjar arbeta senare och vill gå i pension tidigare. Då är det viktigt att förbereda sig för en lång tid som pensionär och planera ekonomin därefter. En återkommande översyn av sitt eget pensionssparande blir nödvändig för att skapa en trygghet inför framtiden.

Undersökningen som AMF gjort visar också att de privatanställda tjänstemännen är de mest optimistiska om en framtida ålderdom. 50 procent av dem  tror att de kommer att bli över 80 år. Minst optimistiska är kommun- och landstingsanställda, där motsvarande siffra är 39 procent.

Kvinnor tycks se mer optimistiskt på sin livslängd än män. 48 procent av kvinnorna tror sig bli över 80 år jämfört med 42 procent av männen.

Källa AMF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *