Jämlikt pensionssparande

   För att få tillstånd ett mera jämlikt pensionssparande finns en rad saker som kan göras. Trygghetsekonom Ingela Jerat ger i webtidningen E24 följande 4 råd:

1.       Inom den allmänna pensionen finns möjlighet för den ena parten att föra över intjänad premiepension till den andre. Tänk dock på att mottagaren enbart får 92 kronor för varje överförd hundralapp. Denna överföring kan man göra med hjälp av blankett från Pensionsmyndigheten.

 
2.       Man kan pensionsspara på tre olika sätt: traditionell försäkring, fondförsäkring eller IPS. Det är viktigt att man skriver äktenskapsförord om man vill kompensera på detta sätt, annars delas sparandet lika vid en eventuell skilsmässa. Maxgränsen för hur mycket man får spara avdragsgillt är 12 000 kronor per år.
 
3.       Man kan även spara av sin redan skattade inkomst. Då väljer man ofta att spara på ett vanligt bankkonto, i aktier eller i fonder. Om man väljer att kompensera på detta sätt måste man tänka på att skriva ett äktenskapsförord.
 
4.       Deltidsarbete och hög frånvaro på grund av sjuka barn ger lägre inkomster och därmed sämre pension. Ett sätt för familjen att jämna ut pensionsskillnaderna kan vara att båda går ned i arbetstid under småbarnsåren och att föräldrarna turas om att vara hemma när barnen är sjuka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *