Sju goda råd om att ta ut sin pension

1. Ta inte ut mer pension än du behöver just nu . Inkomstpensionen i den allmänna pensionen växer med ungefär 9 procent per år då du inte rör den. För varje år du tar ut före 65 år försvinner ungefär lika mycket. Du kan när som helst ändra uttagets storlek.
 
2. Ta ut lite premiepension. Det räcker med att du tar ut 25 procent av premiepensionen för att du ska räknas som pensionär och få de av rabatter e dyl. Detta kan du göra även om du fortfarande arbetar. En fälla är dock om du blir arbetslös. Då får du inte full a-kassa eftersom du delvis är pensionär.
 
3. Ofta tänker vi fel och planerar bara för pensionssparandet fram till 65-årsdagen. Men från den dagen har du vanligen 20-30 år till att leva. Väljer du generationsfonder så gör dig själv 10-20 år yngre.
 
4. Glöm inte att arbete alltid ger ny pension. Även om du är pensionär så kan du öka på din pension med extra arbete. Det är särskilt fördelaktigt för dig som har fyllt 65 år eftersom du också får del av det högre jobbavdraget för pensionärer. Du är också billigare för arbetsgivaren eftersom det inte är några sociala avgifter utan bara pensionsavgiften.
 
5. Om du vill trappa ner är det viktig att tänka på hur det påverkar din tjänstepension. Är du till exempel privatanställd tjänsteman ska du ha så hög inkomst som möjligt fram till du är 62 år och 1 månad. Då är tjänstepensionen fullbetald. Börjar du ta ut den redan då blir den dock lägre eftersom den ska betalas ut under flera år. Det kan vara bättre att, om du går ner i arbetstid, hellre fylla på med en privat pensionsförsäkring om du har det. Men det viktigaste är att du tar redan på hur du påverkas av de olika alternativen.
 
6. Är du statligt anställd har du möjlighet att gå i delpension från det du fyller 61 år. Det kan vara ett bra alternativ om du vill trappa ner. Men det är arbetsgivaren som avgör om du kan göra det. Går du till exempel ner till halvtid får du behålla 80 procent av lönen. Jobbar du 80 procent får du behålla 92 procent. Andra avtal saknar likna förmånliga delpensionsavtal.
 
7. Om du tar ut pension före 65 år. Ta först ut pensioner som inte har något efterlevandeskydd. Efterlevandeskydd upphör normalt vid 65 år.
 
Källa Pengar24

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *