Om överföring av pensionsrätter

Den(oftast en kvinna) som under en period i livet stannat hemma och passat de gemensamma barnen och skött hushållet ”belönas” ofta med en sämre pension. Hennes livslön blir ju i slutändan mycket lägre än den kunde varit om hon, som mannen, kunnat jobba heltid hela sitt arbetsliv.
I viss mån kan den som på detta vis tjänat minst kompenseras genom att maken med den högsta livsinkomsten för över pensionsrätter till makan.
Du kan föra över pensionsrätter till din make, maka eller registrerade partner. Däremot inte till en sambo.
Pensionsrätterna som du kan föra över är de som annars skulle gå till din premiepension. Det motsvarar ungefär 2,5 procent av din lön.
Att föra över pensionsrätterna är dock inte gratis. Din partner(om hon är kvinna) får nämligen bara 92 procent av den premiepension du skulle ha fått. Det lägre beloppet  beror på att kvinnor antas leva längre än män och att pensionspengarna därför skall räcka längre.
Du kan inte föra över tidigare intjänade pensionsrätter. Det går heller inte att ta tillbaka redan överförda pensionsrätter. Du kan dock ändra dig och stoppa framtida överföringar.
En viktig sak att tänka på är att precis som med all premiepension tillfaller pengarna kollektivet om personen avlider.
Om du vill föra över dina pensionsrätter måste du meddela Pensionsmyndigheten senast den 31 januari det år överföringen gäller.

Mer information och blanketter hittar du på Pensionsmyndighetens hemsida:

http://www.pensionsmyndigheten.se/OverforingAvPensionsratt.html 

Källa: PRIVATA AFFÄRER och Pensionsmyndigheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *