Råd till blivande pensionärer.

Råd nummer ett handlar om hur det egentligen går till att få pension. Denna kommer nämligen inte av sig själv utan kräver en aktiv handling. En ansökan måste skickas in till Försäkringskassan där du talar om när du vill gå i pension och hur del av pensionen du vill ta ut just nu. Du har där ett flertal val att ta ställning till. Grundregeln är att ta ut sin pension så sent som möjligt i livet för att de intjänade pensionspengarna skall räcka så länge som möjligt. Efter årsskiftet använder du adressen http://www.pensionsmyndigheten.se/ eller direktlänken http://www.forsakringskassan.se/privatpers/pension?logintarget=ansok_ap för att ansöka om pension.

 

Råd nummer två som AMFs trygghetsekonom Anna Allerstrand på dagens My Newsdesk är att vänta så länge som möjligt med ditt uttag av pension. Du kan visserligen ta ut den allmänna pensionen redan vid 61 års ålder men tänk då på att pengarna förmodligen skall räcka längre . Detta betyder att utbetalningarna blir avsevärt lägre än om du i stället fortsätter jobba ett tag till. Varje jobbad dag ger dig nämligen nya pensionspengar.

 

Råd nummer tre är att, om du nu ändå vill gå i pension att bar ta ut tjänstepension och privata pensionsförsäkringar och låta den allmänna pensionen stå kvar så länge som möjligt. Ta reda på vad som gäller för din tjänstepension och ditt pensionssparande.

 

Anna Allerstrands råd nummer fyra till en blivande pensionär är att ta reda på om du har innestående semesterdagar när du slutar ditt arbete. Dessa semesterdagar skall du i så fall ha ersättning för.

 

Det avslutande rådet är att fråga om rabatt på allt från resor och inträden till försäkringar och tidningsabonnemang. Som pensionär kan det plötsligt bli billigare att resa, att gå på museer, konserter. Pensionärer får dessutom ofta rabatt på sina försäkringar.

 

Källa: AMFs trygghetsekonom Anna Allerstrand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *