När inkomsten minskar men utgifterna finns kvar

SEB:s välfärdsekonom Jens Magnusson säger i en intervju med spara & placera.
” De flesta verkar ha uppfattningen att de kommer att behöva runt 80 procent av sin lön i pension och det kanske inte är en särskilt bra målbild att ha när man planerar för sin framtida ekonomi.”
Verkligheten är nog sådan att det snarare handlar om ungefär 50% av lönen i pension. I bästa fall tillkommer en tjänstepension som kan ge ytterligare 10%. Men fortfarande är det en bra bit till de av många önskade 80 %. Tilläggas kan att inte mindre än 42 % av de tillfrågade ansåg att de skulle behöva 90 % och mer för att kunna behålla den nuvarande standarden! En förhoppning som nog måste revideras något.
Några kostnader minskar eller försvinner så klart när man blir pensionär. Man slipper kostnader för att ta sig till jobbet och man kanske kan äta billigare luncher. Men generellt har vi en övertro på hur billigt det är att vara pensionär. Bostad, kläder, mat, resor och nöjen kostar inte mindre för att man fyllt 65 år eller när man nu väljer att gå i pension” säger SEB:s välfärdsekonom Jens Magnusson till spara&placera.
Hur mycket måste man då själv spara för att uppnå de önskade 80 % av lönen i pension? SEB:s välfärdsekonom Jens Magnusson fortsätter i intervjun med sajten spara&placera:
 ”Svårt att säga eftersom det beror på vilken avkastning du får på ditt sparande, vilken (om någon) tjänstepension du har och mycket annat. Men en mycket grov uppskattning är dock ett sparande på mellan 5 och 10 procent av lönen”.
Sparandet kan ju sedan se väldigt olika ut. Fonder eller placeringar av olika slag eller amotering på huset.
En anpassning till de förhållanden som faktiskt kommer att råda den dag man blir pensionär är alltså vigtig. Boendekostnaden är ju en av de stora posterna, men en kostnad man själv kan göra något åt.  Att sticka huvudet i sanden och tro och hoppas att allt nog löser sig är ingen bra ide.
Undersökningen i spara&placera visar också att vi generellt överskattar  våra inkomster och underskattar våra utgifter när vi blickar framåt mot pensionstiden-
SEB:s välfärdsekonom Jens Magnusson avslutar  i intervjun med sajten spara&placera:
”Mitt allmänna råd till människor som är oroliga inför pensioneringen  är att det är bättre att vara beredd än att vara rädd. Det är sant att de allmänna pensionerna kommer att bli låga framöver men det positiva är att det med lite planering oftast går att påverka sin situation ganska mycket.

 

Fakta undersökning  på sajten spara & placera
1450 personer svarade
 
Fråga: Hur stor andel av din nuvarande lön tror du att du kommer att behöva för att ha en
rimlig och önskvärd standard som pensionär?
Svar
1. 60 procent (9.7 %)
 
2. 70 procent (16.8 %)
 
3. 80 procent. (31.8 %)
 
4. 90 procent (19.0 %)
 
5. Mer än 90 procent (22.8 %).
Källa: spara& placera
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *