Fattigpensionären?

                      Den som bara har garantipension (7600kr/månaden) kallas ofta lite slarvigt för fattigpensionär. Hon, för det är oftast en hon, har i bästa fall jobbat heltid något år innan barnen kom, stannat hemma så länge det behövdes, är den som tar ledigt när barnen är sjuka och nu, äntligen fått ett deltidsjobb när barnen blivit stora. Tillsammans händelser som kan vara förödande i ett pensionssystem som bygger på en livslön. Hon är alltså helt beroende av en man som jobbar heltid och tjänar bra. 

Detta kan ju fungera under en tid. Men om något händer? Skilsmässa till exempel.

En skilsmässa är ofta en ekonomisk katastrof för kvinnan. Åtminstone om hon är eller snart skall bli pensionär. Han har full pensionspoäng och hon – har nästan inte skrapat ihop några poäng alls. En delning görs av bohaget men inte pensionspoängen. Avlider mannen i stället så är ju änkepensionen avskaffad.
 
Det är alltså denna grupp, fattigpensionärerna, med 7 600 kronor som nu får ca.30-40 kronor mer i månaden att ”spendera”. Den som däremot arbetat heltid hela livet och i dag har 12500 i pension får hela 100 kronor i månaden extra.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *