Dålig pension väntar många bönder

När lantbrukaren Leif Andersson, 65, för ett tag sedan öppnade sitt pensionskuvert fick han en rejäl chock. Där stod nämligen, svart på vitt, att han i fortsättningen skall leva på cirka 7 500 kronor i månaden. I resten av sitt liv! 9 683 kronor i pension varje månad. Före skatt.
Nu vill han varna sina yngre kollegor för att hamna i samma situation.
”- Inte var det pensionen man tänkte på när man ung och just hade startat. Nej, då hade man ju fullt upp med att tänka på annat. Arbete och investeringar var det som gällde.”
Under flera år fanns det inte pengar till lön. Fem nollår ingår i Leif Anderssons pensionsunderlag. Med låga inkomster under 1970- och 80-talet, någorlunda inkomster under 90-talet och relativt bra inkomster under 2000-talet lade grunden till det chockerande pensionsbeskedet. Nu för tiden är det som bekant inte de sista åren innan man går i pension som inkomsten ska vara hög.
Så Leif Andersson jobbar vidare på sin gård och trivs egentligen väldigt bra med det. Men han kan ändå inte låta bli att tänka på de unga bönderna som en gång skall ta över.
”- Stackars dom. De kommer inte att få en spänn i pension. ”

Källa ATL

Fakta
Så här fungerar pensionssystemet
I den allmänna pensionen tjänar du in till din pension varje år du arbetar, under hela ditt yrkesverksamma liv.
Allt du tjänar och betalar skatt på (upp till 7,5 inkomstbasbelopp) blir till pensionsrätter, som i sin tur blir inkomstpension och premiepension. Inkomstpensionen är den större delen av din allmänna pension.
Du som är född mellan 1938 och 1953 får en del av din inkomstpension beräknad enligt tidigare regler om ATP och folkpension. Den delen kallas tilläggspension. Ju närmare 1938 du är född, desto större del av din inkomstpension är tilläggspension.
Källa: Minpension.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *